Warwick Bar Leather Museum

 

Project Overview

Client: Digbeth Development Trust

Location: Warwick Bar, Digbeth, Birmingham, UK

Site area: 6961.551 m²

Building footprint: -- m²

Year: 2013 (2nd Year University project)

_____________________________________

 

The scheme is based around the concept of a ‘villiage’ style manufacturing process, where a single item is produced but during the process the item is moved from one place to another where a single part of the process takes place.

Although the site is not broken down into the number of individual processes there are two main buildings where the processes take place.

 

The workshops are where the leather is first treated and tanned. Once this process is complete the leather is taken to the central museum where is it made into leather products.

 

The central museum contains the main exhibition areas. The banana warehouse I left largely unchanged with the exception of added windows and a second level which houses the museum offices. The cafe is also located in the banana warehouse.

 

In both the the workshops and the central museum there are workrooms where university students can use the facilities to produce leather products which are then sold in the museum shop.

Warwick bar is located in digbeth. The site was previously used as a wharf and a delivery point for canal boats. The buildings which sit in front of the site along fazeley street (110 & 120 fazeley street) were originally built by the grand junction canal company, these buildings are grade II lited buildings and therefore could not be demolished or altered.

Site Context

 

The banana warehouse, located on the east side of the site is also a grade II listed building but is currently unused, therefore I decided to incorporate this building into my scheme, but due to it’s status the exterior had to be left untouched.

 

The surrounding buildings are mostly two or three levels high, which provides the site with direct sunlight. Although the structure directly to the south of the site is large enough that it provide shading for lower quarter of the site.

The canal that boarders the site on the east originally was dug into the site to form an ‘L’ shaped wharf, but this was filled in roughly eighty years ago; the majority of the site is currently flat land.

 

At present there is a large cement mixer directly in the centre. for my scheme I decided to remove this feature as it did not have any significance to the leather tanning process.

Digbeth, Birmingham - Site context
Digbeth, Birmingham - Site location
Digbeth, Birmingham - Figure ground
Digbeth, Birmingham - Contour map
 

Design

The following images are sketches from my work book showing how the scheme developed.

Plans

 

01 --

02 --

03 --

04 --

05 --

06 --

BA plans-Level 00
BA plans-Level 01
BA plans-Level 02

01 Outdoor dining area

02 Indoor dining area

03 Kitchen

04 Toilets

05 Office area

 

Sections

Perspectives

 

Samuel Forsyth

About Me

Contact

  • Google+ - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Tumblr - White Circle
  • Vimeo - White Circle
  • Pinterest - White Circle
Please reload

Please reload

View of Central Museum